2005-07-30

huh helletta

Täällä Krakovassa on aivan liian kuuma. Lämpömittari nousee varjossa uhkaavasti lähelle 40 astetta. Tätä on kestänyt jo monta päivää. Käynti suolakaivoksella oli tervetullutta vaihtelua, sillä siellä on tasaisesti ympäri vuoden 14 astetta lämmintä. Suolakaivos oli todella vaikuttava, eika missään nimessä kannata jättää väliin lopun vapaaehtoista museokierrosta, se oli erittäin mielenkiintoinen. Kaivoksessa oli suurta hyötyä lyhyestä varresta: Samassa ryhmässä kanssani oli viisi hollantilaista lähemmäs kaksimetristä poikaa, heillä oli aika hankalaa kävellä kaivoskäytävissä kaksinkerroin muutaman tunnin ajan. Itse viihdyin erittäin hyvin!


(Suolakiteistä tehty hieno kristallikruunu)

Auschwitzin keskitysleiristä en voi sanoa samaa. Se oli helvetin kuuma helvetti, ilman tuulenvirettäkään sellainen 38-asteinen ilma on aika rankka. Muutenkin ihan kamala reissu, mutta onpahan nyt käyty. Se ei kyllä mun päähän mahdu, etta jotkut turistit ovat niin idiootteja, etta menevät iloisesti hymyillen poseeraamaan Arbeit Macht Frei -portin alle tai Birkenaun kuolemanportin eteen kun ottavat kuvia. Huoh. Niitä on varmaan sitten kiva katsella kotialbumissa. Onkohan ne juuri niitä ihmisiä, jotka tilaavat jotain Alibin kaltaisia julkaisuja kotiinsa? Reissun päätteeksi näytetään n. puolen tunnin mittainen puna-armeijan kuvaama pätkä keskitysleirin vankien vapauttamisesta. Filmi on todella rankkaa materiaalia, sairaita ihmisiä, ruumiskasoja ym. Teatterissa oli useita lapsia katsomassa, sitä kyllä ihmettelen. Miksi sellaista pitää näyttää pienille lapsille? Telkkarissakin tuollaiselle olisi varmaan joku 15-v suositusikäraja?


(Ainoa ottamani kuva hämmästyttävällä hetkellä, ettei ihmisiä sattunut mukaan)

Noita kahta kohdetta voisi pitää tämän alueen pääkohteina. Olenkin siis ollut varsinainen turisti, kun olen käynyt nuo em. kohteiden lisäksi Wavelin linnassa, monissa kirkoissa ja Kazimiersin vanhassa juutalaiskaupunginosassa ja vanhassa kaupungissa kävelyllä ja syömässä paikallisia erikoisuuksia eri ravintoloissa. Ja tietty juonut halpaa olutta (n. euron iso tuoppi). Se maistuukin ihmeen hyvältä tällä helteellä!

Lisää juttua taas myöhemmin, pian koittaa kotimatka. :)

6 kommenttia:

sea kirjoitti...

Mä taisin ottaa noita valokuvia, tosin tuskin hymyilin missään. Eipä tosin Birkenaussa kovin hymyilyttänyt kun aurinko laski ja parakeissa ei nähnyt eteensä (enemmän näki salamalla otetusta kuvasta). *brrrr* Kuulitko/näitkö lintuja/eläimiä Birkenaussa? Minä en...

Linnassa kävimme myös (huomasitko "suomalaisen" laatan muurissa?), toiset kävi myös siellä juutalaiskaupungiosassa, minä en, iski kuume. :(
Harmittaa, että suolakaivokset jätettiin väliin.

liftari kirjoitti...

Ei muuten nakynyt lintuja.. ainoat elaimet mita nakyi oli hyonteiset. Hamahakit olivat kutoneet verkkojaan sinne tanne ja joku inha paarma porrasi ymparilla.

En huomannut suomalaista laattaa muurissa? Ainoa merkki suomalaisista tositaiseksi on ollut Urho Kekkosen valokuva suolakaivoksen museossa (Kuuluisien kavijoiden joukossa!).

sea kirjoitti...

Siinä muurissa kun kävelit ylös linnalle...paljon erilaisia laattoja seinässä. Yksi niistä on suomalainen tai ei kai ihan suoraa, en muista sitä tarinaa sen takaa enää. :)

sea kirjoitti...

www.flickr.com/photos/elinaa/30287264
ja
www.flickr.com/photos/elinaa/30287265

liftari kirjoitti...

No niinpä näkyy.. Aikamoista tarkkaavaisuutta vaatisi kyllä huomata, jos ei tiedä etsiä.. ja siinäkin tapauksessa!

sea kirjoitti...

Juhuu! Mulla on tarkka näky. En muista huomauttiko kukaan tuosta vai ei, tarina kyllä kuultiin. :)