2005-09-08

osaatko kuunnella?

Yliopisto-opiskelu on raskasta puurtamista minulle, koska en millään jaksa seurata luentoja. Minun on pakko vain lukea ja lukea. Voin kertoa, että se on raskas tie. Ainakin opintoni etenevät hitaammin kuin niillä, jotka saavat kaiken irti luennoista.

Melkein jokainen kerta kun olen "erehtynyt" luennolle, en ole osannut luennon jälkeen nimetä sen avainkohtia: Silmäni eivät tahdo pysyä auki ja vaivun puolihorteiseen tilaan, jossa äänet ovat pelkkää huminaa korvissani. Nykyään pääsen tähän tilaan yhä nopeammin ja nopeammin. Oikeastaan jo luentosali yksistään saa minut tähän tilaan. Kyse on varmaan jo ehdollistamisreaktiosta?

Mutta oikeasti vika ei ole luennoitsijassa, vaikka he usein ovatkin mumisijoita, partaansa puhuvia tyyppejä, joilla on ärsyttäviä maneereita. Vika on minussa, kun en osaa kuunnella. Lainasin kirjastosta kirjan - niin, lukea osaankin sitten huomattavasti paremmin - jossa oli hyviä neuvoja niille, jotka tahtovat oppia kuuntelemaan. Minä ainakin tahdon.

Kirja on vanha, mutta aihe on minulle ajankohtainen. Kertaan tässä vielä kirjasta oppimani asiat, ja sen jälkeen menen luennolle ja yritän soveltaa kirjan oppeja käytännössä:

1. Kuuntele aktiivisesti.
Katso luennoitsijaa, älä piirtele kukkia paperille tai letitä kaulahuivin hapsuja. Viereisen penkin söpön poitsun vilkuilu ei ole luennon tarkoitus.
2. Keskity kokonaiskuvaan, älä nippelitietoon. Mitä nippelitiedon tukemana yritetään sanoa? Mitkä ovat keskeiset ajatukset?
3. Istu ryhdikkäästi, niin jaksat kuunnella virkeämmin.
4. Älä keskity puhujan olemukseen ja maneereihin, ne eivät ole oleellisia asian kannalta.
5. Älä hermostu, jätä tunnekuohut myöhemmäksi. Kuuntele avoimin mielin.
6. Tee muistiinpanoja: avainsanat riittävät. Mindmap on aika hyvä työkalu myös luentomuistiinpanojen teossa. Luennon jälkeen voit kirjoittaa niiden pohjalta yhteenvedon. Kertaus auttaa muistamaan.
7. Ennakoi mielessäsi mitä puhuja sanoo seuraavaksi. Etenkin, jos puhe on hidastempoista, tämä keino estää nuupahtamasta tylsyyteen.

Lisäksi kirjassa neuvotaan tutkituttamaan kuulo, jos kokee kuuntelemisen hankalaksi. No, minulta on tutkittu työterveyshuollossa viime vuonna, eikä siinä ollut mitään vikaa. Minulla vika ei siis löydy korvista, vaan korvien välistä.

Ei kommentteja: