2006-02-28

sattumia, eli hirsipuu, protestanttimarttyyrit, Englannin kuningashuone, tomaattimehu ja Mark Twain

Hassua, miten joskus päivässä parissa eteen putkahtelee sattumalta asioita, joilla on yhteyttä toisiinsa. Nyt kävi niin, eli nämä jutut ovat tulleet vastaan alle kolmen vuorokauden kuluessa.

Minulla on ollut jo pitkään aloitussivunani The Free Dictionary. Siellä on nyt jonkun aikaa ollut hirttopuu - muistattehan tuon lapsuuden sana-arvausleikin?

Olen aloittanut päiväni aina yhdellä pelillä ja aina tähän päivään asti arvannut sanan oikein, ennen kuin hirttosilmukka on kuristunut kaulaan. Tänään kuitenkin kävi ohraisesti. Arvaamatta jäi Ridley. Sittemin luin, että Nicolas Ridley oli paitsi Lontoon piispa, myös protestanttimartyyri. Hänet oli tuomittu jo kertaalleen kuolemaan reilusti ennen hirsipuupeliäni. Ridley-paran henki vietiin jo 1555 protestantteja julmasti vainonneen kuningatar Maryn aikaan, eli tuon kuningattaren, jonka kutsumanimi "Bloody Mary" on myös tomaattisen, krapulan säikäyttävän, tunnetun drinkin nimi. [On muuten tosi pahaa!] Ja arvatkaapas, kuka teki eilen illalla tomaattimehua? Minä. Tosin join sen ilman vodkaa ja worcester-kastiketta.

Mielenkiintoinen sattuma, että protestanttimarttyyri-aihe tuli vastaan jo sunnuntaina, kun tulin katsoneeksi telkkarista Prinssi ja kerjäläispoika -elokuvan, joka perustuu Mark Twainin samannimiseen klassikkoon, joka löytyy e-kirjana netistäkin. Mark Twainin kirjassahan seikkailee 9-vuotias Edvard VI. Elokuva on aika uskollinen kirjalle. (Tosin perustan ajatukseni uskollisuudesta sille pohjalle, että olen lukenut kirjan edellisen kerran yli kymmenen vuotta sitten.) Kerjäläispojan kanssa osia vaihtanut prinssi näkee vankityrmässä protestantti-naisen, Janen, joka lopulta poltettiin roviolla prinssin silmien edessä. Tänään tarkistin ettei kirjassa mainittu nimeltä roviolla poltettuja naisia, joita oli kaksi. Onkohan elokuvan Jane nimetty Edvardin sisaren mukaan, olihan heillä sama kohtalo? Jane Grey ehti olla kuningatar vain yhdeksän päivää Edvardin kuoleman jälkeen, kun hänet mestattiin protestanttiutensa tähden ja valtaan astui tuo pahamaineinen Mary I Verinen.

Lopuksi vielä Mark Twainin sanomaa:
The man who doesn't read good books has no advantage over the man who can't read them.

1 kommentti:

sea kirjoitti...

Haastoin sut meemiin (ei tarttee osallistua jos ei pidä haasteista). ;)